Arva fikk medhold i å inkludere nettstasjonskostnader i anleggsbidraget da en tidligere frakoblet boligeiendom ble tilknyttet med økt kapasitet. Energiklagenemnda støtter nettselskapets metode for å vurdere kapasitetsbehovet, men understreker at beregningen må følges av en konkret vurdering av hvilke investeringer kunden utløser.
Hvor langt rekker nettselskapets adgang til å kreve anleggsbidrag når transformatoren allerede er høyt belastet før kunden ber om tilknytning? Dette var et sentralt spørsmål i Energiklagenemndas avgjørelse 22. oktober 2026 i sak 2026/1122.
Kunden hadde sagt opp kundeforholdet og fått eiendommen fysisk frakoblet sommeren 2023 for å rive en eksisterende bolig og bygge en ny. Høsten 2024 ba kunden om å få reetablert strømforsyningen. Den tidligere boligen hadde et overbelastningsvern på 3 × 32 A, mens den nye tilknytningen skulle ha 3 × 50 A. Arva vurderte det som nødvendig å skifte ut en transformator på 50 kVA med en på 100 kVA for å kunne levere den etterspurte kapasiteten.
Kunden mente transformatoren allerede var underdimensjonert, og at kostnadene ved utskiftingen derfor ikke kunne belastes ham. Nemnda kom etter en konkret vurdering til at forespørselen hadde utløst investeringen.
Retilknytningen ble vurdert som en ny tilknytning
Etter § 16-1 i forskrift for omsetningskonsesjonærer skal nettselskapet fastsette og kreve inn anleggsbidrag for investeringer som utløses når en kunde blir tilknyttet nettet, får økt kapasitet eller får bedre kvalitet.
Nemnda viste til tidligere praksis om at reetablering som utgangspunkt regnes som en ny tilknytning når kunden har vært fysisk frakoblet og abonnementet er sagt opp. Det er likevel realitetene ved frakoblingen, oppsigelsen og reetableringen som er avgjørende.
I denne saken var kundeforholdet avsluttet frivillig. Eiendommen hadde ikke vært tilknyttet på andre måter i mellomtiden, og det var ikke betalt nettleie. Den nye boligen fikk dessuten et nytt elektrisk anlegg og et nytt tilknytningspunkt. At frakoblingen bare hadde vart i drøyt ett år, var ikke tilstrekkelig til å fravike utgangspunktet.
En ny tilknytning kan utløse anleggsbidrag også dersom kunden ber om samme kapasitet som tidligere. Nettselskapet må fortsatt kunne vise at tilknytningen utløser de investeringene som kreves dekket.
Nettet skal ikke dimensjoneres for maksimalt samtidig uttak
Kunden viste blant annet til at transformatoren hadde vært belastet over 100 prosent i perioder allerede før den nye tilknytningen. Nemnda fant ikke at dette i seg selv dokumenterte ulovlig nettdrift. Leveringskvalitetsforskriften inneholder ikke et uttrykkelig forbud mot at en transformator belastes over 100 prosent deler av tiden, selv om kravene til leveringskvalitet kan begrense hvor høy belastning som kan tillates.
Nemnda fremhevet samtidig at nettselskapene har et ansvar for å unngå overdimensjonering og unødvendige kostnader for kundene. Nettselskapene har imidlertid ikke plikt til å dimensjonere nettet for at alle kunder skal kunne utnytte sin maksimale kapasitet samtidig.
Dette er en praktisk viktig presisering. En høy utnyttelse av eksisterende nett innebærer ikke uten videre at nettselskapet skulle ha gjennomført en oppgradering tidligere og derfor selv må dekke kostnaden. Vurderingen må ta utgangspunkt i forsvarlig drift og de konkrete nettforholdene. Avgjørelsen fastsetter ingen generell tillatt grense for overbelastning.
Kapasitetsberegningen må følges av en konkret årsaksvurdering
Arva hadde vurdert investeringsbehovet ved å legge kundens fulle etterspurte kapasitet oppå det eksisterende faktiske effektuttaket. Nemnda anså dette som en normalt objektiv og forutsigbar fremgangsmåte, og uttalte at nettselskapets vurderinger av investeringsbehovet bør tillegges stor vekt.
Samtidig presiserte nemnda i avsnitt 91:
«Samtidig mener nemnda at en slik beregningsmetode ikke kan anvendes alene og absolutt ved estimeringen av et anleggsbidrag.»
Kostnadene må oppstå som en direkte følge av tilknytningsforespørselen. Generelle utbedringer som gjennomføres samtidig, men som ikke er nødvendige for tilknytningen, faller utenfor.
I den konkrete saken pekte flere forhold mot at utskiftingen ikke utelukkende kunne forklares med den nye tilknytningen. Frakoblingsperioden var forholdsvis kort, det hadde ikke skjedd vesentlige endringer i nettet, og transformatoren hadde også tidligere vært høyt belastet. De målte effekttoppene etter tilknytningen lå dessuten omtrent på tidligere nivåer.
Nemnda la imidlertid vekt på at kunden faktisk hadde bedt om økt kapasitet, fra 3 × 32 A til 3 × 50 A. Også målt effektbruk på eiendommen hadde økt. Et transformatorbytte ville derfor vært nødvendig selv om forespørselen bare hadde blitt behandlet som en kapasitetsøkning. Den nye transformatoren var dimensjonert etter minste standard, og nemnda kunne ikke se at anleggsbidraget ville blitt lavere ved en slik vurdering.
Arva fikk dermed medhold i å inkludere nettstasjonskostnader på 42 602 kroner. I beregningen var det gjort fradrag tilsvarende nyprisen på den gamle transformatoren, som kunne brukes om igjen et annet sted.
Dokumentasjon og informasjon bør følge saken fra starten
Etter vår vurdering gir avgjørelsen nettselskapene et godt grunnlag for å forklare sammenhengen mellom effektiv nettutnyttelse og kundens plikt til å betale anleggsbidrag. Samtidig viser den betydningen av å dokumentere både belastningsberegningen og hvorfor den konkrete forespørselen gjør investeringen nødvendig. Ved retilknytning bør tidligere kapasitet, historisk bruk og eventuelle endringer i nettet inngå i vurderingen.
Nettselskapet bør også avklare hva kunden mener når det bes om frakobling. Nemnda fant ikke tilstrekkelig grunnlag for å konstatere brudd på informasjonsplikten ved frakoblingen i denne saken. Den bemerket likevel at vurderingen kunne blitt en annen dersom kunden tydelig hadde opplyst at frakoblingen var midlertidig og av kort varighet. Da ville det vært naturlig å informere om konsekvensene av å avslutte tilknytningen.
Nemnda avgjørelse innebærer heller ikke at hele Arvas opprinnelige beregning ble godkjent. RME hadde tidligere påpekt mangelfull spesifikasjon av estimatet og feil timesats. I tilknytning til dette presiserte nemnda at 15-prosentgrensen ved etterberegning må beregnes fra et estimat på korrekt grunnlag, ikke fra et opprinnelig estimat med uriktige kostnader. Den separate tvisten om selve etterberegningen ble ikke avgjort.
For nettselskapene ligger den viktigste læringen i å få sammenhengen mellom kundens bestilling, kapasitetsvurderingen og kostnadsgrunnlaget tydelig frem. Det gir et bedre grunnlag både for å kreve inn anleggsbidraget og for å forklare hvorfor en kunde kan utløse en investering i et nett som allerede er høyt utnyttet.