Nivået på avsavnsrenten - en utvikling?
Etter vederlagsloven 10 tredje punktum har den som er ekspropriat (grunneier eller rettighetshaver) i en ekspropriasjon krav på erstatning for det tap vedkommende lider som følge av at erstatningen utbetales på et senere tidspunkt enn tiltredelsen. Dette er aktuelt hvor eiendommen er forhåndstiltrådt. Bestemmelsens tredje punktum lyder slik:
«Ved fastsetjinga av vederlaget skal det takast omsyn til tap som følgjer av at utbetalinga av vederlaget heilt eller i nokon mon skjer på eit seinare tidspunkt enn overtakinga.»
I mangel på at det påvises et annet tap, fastsettes dette som en alminnelig avsavnsrente (en normalsats) som er ment å kompensere for rentetapet i perioden.
I lys av dagens høyere rentenivå, kan det spørres om også den alminnelige avsavnsrenten som lenge har lagt i området 3-4 % har økt i takt med dette, ettersom bankenes inn- og utlånsrenter er sentrale faktorer i vurderingen.
Foreløpig har vi ikke rettspraksis fra Høyesterett eller lagmannsretten som fullt ut hensyntar dagens høyere rentenivå. Ettersom avsavnsrentens størrelse fastsettes basert på en gjennomsnittsbetraktning av rentenivået i tapsperioden, har de siste dommene fra lagmannsretten fra 2023 blitt snittet ned som følge av at tapsperiodene i disse har vært fra 2022 eller tidligere hvor rentenivået var betydelige lavere. I disse dommene ble avsavnsrenten satt til 3,5 %. Det foreligger dermed så vidt vi kan se enda ikke rettspraksis fra Høyesterett eller lagmannsretten som utelukkende fastsetter avsavnsrenten med grunnlag i det stabilt høye rentenivået som har vært i 2023 og 2024. Vi har imidlertid et avhjemlet skjønn fra tingretten i en skjønnssak vårt firma har ført i høst hvor avsavnsrenten ble satt til 4,5 % for tap som oppstod 12. februar 2024.
Vi vi følge med på utviklingen av avsavnsrenten fremover, og holde dere oppdaterte på eventuelle justeringer ettersom det tilkommer rettspraksis som i større grad hensyntar dagens rentenivåer.