Hvilke virkninger har det at et ekspropriasjonsvedtak påklages?
I tilfeller hvor grunnerverv må gjennomføres ved ekspropriasjon, er det ikke uvanlig at ekspropriasjonsvedtaket påklages.
Utgangspunktet etter forvaltningsloven § 42 er at en klage på et vedtak ikke gir vedtaket såkalt oppsettende virkning, med mindre aktuell vedtaksmyndighet fastsetter dette. At et vedtak gis oppsettende virking betyr at vedtaket ikke gjelder etter sitt innhold. Det er med andre ord ikke virksomt inntil klagen er endelig behandlet.
Vedtak om ekspropriasjon fattes imidlertid i medhold av oreigningsloven, som er en spesiallov sammenlignet med forvaltningsloven. Etter oreigningsloven § 5 er utgangspunktet det motsatte: En klage på et ekspropriasjonsvedtak har oppsettende virkning, med mindre aktuell vedtaksmyndighet har fastsatt noe annet. Det betyr at et påklaget ekspropriasjonsvedtak ikke er virksomt i påvente av en endelig klagebehandling.
Den praktiske betydningen av dette, samt hvordan man kan håndtere oppsettende virkning i praksis for å sikre gjennomføring av grunnervervet uten unødvendige forsinkelser, kommer vi nærmere tilbake til i et senere nyhetsbrev.