Innstramming av reglene for innleie av arbeidskraft fra 1. april

Fra 1.april 2023 gjelder nye og betydelig strengere regler for innleie fra bemanningsforetak. Innstrammingene retter seg særlig mot bygge- og anleggsbransjen, hvilket også vil kunne få konsekvenser for nettselskapenes gjennomføring av entrepriseprosjekter.

Det er særlig to endringer som det er sentralt å merke seg. For det første oppheves adgangen til å leie inn arbeidskraft for dekke opp for arbeid av midlertidig karakter. Dette inkluderer blant annet muligheten til å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak i forbindelse med sesongvariasjoner, midlertidige arbeidstopper, sykefravær mv. Det gjøres imidlertid unntak for innleie av arbeidstakere med spesialkompetanse som skal utføre rådgivnings- og konsulentjenester i klart avgrensede prosjekter.

For det andre innføres det totalforbud mot innleie fra bemanningsforetak til bygningsarbeidbyggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold.

Det er viktig for nettselskapene å være særlig oppmerksomme på skillene mellom bemanningsforetak og innleie fra andre type bedrifter, slik som produksjonsbedrifter, samt skille mellom hva som er innleieavtaler, og hva som er entrepriseavtaler. For å kaste lys over dette siste skille omfatter lovendringene et nytt femte ledd i arbeidsmiljøloven § 14-12 som skal lyde:

“(5) Ved vurderingen av om en oppdragsavtale mellom to virksomheter innebærer innleie, skal det særlig legges vekt på om oppdragsgiver har ledelsen av arbeidet og ansvar for resultatet. Andre relevante forhold er blant annet om det i hovedsak skal leveres arbeidskraft, om arbeidet skjer i nær tilknytning til oppdragsgivers virksomhet, om arbeidet dekker et vedvarende arbeidskraftbehov hos oppdragsgiver og om arbeidet skjer innenfor oppdragsgivers kjerne- eller hovedaktivitet. “

For mer informasjon om disse avgrensningene kan vi anbefale en repetisjon av vårt nyhetsbrev av 19.mars 2021 om innleie av arbeidskraft.

Det er også viktig for nettselskapene å være oppmerksom på at entreprenører i prosjekter som allerede er igangsatt eller inngått kontrakt kan forsøke å fremme krav om vederlagsjustering dersom de eksempelvis har basert seg på innleie i prosjektet. Det vil være en overgangsperiode frem til 1. juli for innleieavtaler inngått før 1. april, men for eksempel i tilknytning til NS-kontraktene vil det være aktuelt å vurdere hvilke endringer entreprenørene burde tatt i betraktning mv.

Vi anbefaler derfor at nettselskapene utviser forsiktighet med å godkjenne endringer/krav knyttet til disse innstrammingene, og foretar en konkret vurdering.

SVW bistår naturligvis gjerne med rådgivning til alle typer spørsmål knyttet til innleie mv.

Forrige
Forrige

Ryker anerkjente køprinsipper?

Neste
Neste

Plan- og bygningslovens virkeområde for nettanlegg