Høyesterett avklarer: betydningen av utbedringsforsøk for foreldelse
Høyesterett avsa 12.01.2023 dom i sak HR-2023-93-A. Spørsmålet i saken var "om en entreprenør har erkjent forpliktelsen etter foreldelsesloven § 14 ved å ha gjort ulike forsøk på mangelsutbedringer og ved den kontakt entreprenøren har hatt med byggherren i den forbindelse".
Høyesterett oppsummerer rettstilstanden slik:
(52) Dersom skyldneren – her entreprenøren – har påtatt seg og/eller igangsatt mangelsutbedring, kan det foreligge erkjennelse etter foreldelsesloven § 14 av forpliktelser som springer ut av mangelen. Avgjørende vil være om det ut fra handlemåten kan konstateres at skyldneren positivt og noenlunde klart har erkjent den aktuelle forpliktelsen. Det må foretas en samlet vurdering av alle relevante omstendigheter, herunder kontraktsforholdet og kommunikasjonen mellom partene.
(53) At mangelens art og omfang er uavklart utelukker ikke slik erkjennelse, men dette kan etter omstendighetene tale mot å forstå handlemåten som en erkjennelse. Også den omstendighet at skyldneren har en utbedringsplikt uavhengig av ansvar – såkalt «hoppeplikt» – kan tale mot å forstå utbedringen som en ansvarserkjennelse. I tillegg kommer at en handlemåte som må tolkes som en erkjennelse av en mangel, ikke uten videre kan tolkes som en erkjennelse av ethvert erstatningskrav som mangelen måtte lede til.
De spørsmål Høyesterett har avklart har betydning for krav som følge av mangler i prosjekter som er mer enn 3 år gamle. Vi vil komme tilbake til den praktiske betydningen for nettselskapene i et senere innlegg.
Se også et innlegg om dommen fra våre kolleger Frank Almås og Henrikke Marie Aurang i Byggeindustrien: Innlegg: Ny dom fra Høyesterett om foreldelse av mangelskrav i entrepriseforhold • Byggeindustrien