Rettighetshavere etter anskaffelsesregelverket

For alle som håndterer innkjøp er det nyttig å kjenne til at ikke alle leverandører er rettighetshavere etter anskaffelsesregelverket.

Hvilke aktører som er rettighetshavere fremgår av anskaffelsesloven § 3. I følge denne bestemmelsen er følgende leverandører “beskyttet” av regelverkets bestemmelser:

  1. Leverandører fra EØS-stater (det vil si virksomheter som er opprettet i samsvar med lovgivningen i en EØS-stat, og har sitt sete, hovedadministrasjon eller hovedforetak i en slik stat).

  2. Leverandører som er gitt rettigheter etter WHO-avtalen om offentlige innkjøp (GPA).

  3. Leverandører som er gitt rettigheter etter internasjonale avtaler med andre stater som Norge er bundet av.

Leverandører som ikke faller inn under et tre ovennevnte kategoriene har ingen rettigheter etter anskaffelsesregelverket. Det innebærer blant annet at slike leverandører kan avvises fra konkurransen alene med den begrunnelse at de ikke er rettighetshavere etter anskaffelsesloven § 3.

Slike avvisningsspørsmål er særlig aktuelle i konkurranser som tiltrekker seg leverandører utenfor EØS, og særlig fra stater som har et svakt beskyttelsesnivå knyttet til informasjonssikkerhet og personvern. Dersom leverandøren faller utenfor de ovennevnte kategoriene av rettighetshavere, vil det ofte være enklere å avvise slike leverandører under henvisning til anskaffelsesloven § 3 enn å vurdere leverandøren mot kvalifikasjonskravene i konkurransen.

Det er imidlertid ikke alltid like enkelt å avgjøre om en leverandører har rettigheter etter GPA eller andre frihandelsavtaler. Er man i tvil om dette, anbefaler vi å søke juridisk bistand for en rettslig avklaring.

Forrige
Forrige

Webinar del 1 er nå tilgjengelig på Nettportalen

Neste
Neste

Skyhøye gebyrer for brudd på åpenhetsloven