Deling av overskuddsproduksjon
Hva innebærer den nye delingsmodellen?
Etter dagens regulering er det et krav om måling og avregning i hvert tilknytningspunkt. I tillegg er det et krav om at alle boenheter skal måles hver for seg. Dette innebærer at det ikke lar seg gjøre for kunder i boligblokker o.l, som har flere målepunkter, å bruke egen produksjon uten å betale nettleie og avgifter. Disse har i dag i praksis kun anledning til å forbruke egenprodusert kraft til å redusere fellesforbruket av kraft.
Dette innebærer at eksempelvis en kunde i en enebolig som har både forbruk og produksjon bak sitt tilknytningspunkt, i dag kan utnytte egenproduksjon til å redusere sitt uttak fra nettet i den aktuelle timen. Kunden unngår dermed utgifter til kraft, nettleie og andre avgifter.
Kunder på en eiendom med flere boenheter er imidlertid ikke omfattet av disse reglene, i den forstand at de ikke kan motta denne strømmen og oppnå de samme fordelene som produsenten selv.
For å endre dette innføres i høst den såkalte delingsmodellen. Dette skjer gjennom forskriftsendringer som trer i kraft dels fra 1. oktober 2023, og dels fra 1. januar 2024. Det gjøres endringer både i kontrollforskriften, og i målings- og avregningsforskriften.
Dette kan illustreres ved følgende modell (hentet fra RMEs opprinnelige høringsutkast):
Den nye ordningen er detaljregulert på flere måter, og vi fremhever i første omgang følgende:
Den er geografisk avgrenset til et matrikkelnummer slik dette angis i Kartverket.
Matrikkelnummeret angir en eiendoms unike identitet bestående av kommune-, gårds-, bruksnummer og eventuelt festenummer, og dette vil i liten grad åpner for tolkning. Dette vil i praksis innebære at delingsløsningen vil gjelde produksjon av kraft fra fornybare kilder på ett og samme kommune-, gårds-, bruks- og festenummer.
Det er en terskel for installert effekt for å kunne delta i delingsløsningen.
Denne terskelen må ses i sammenheng med den geografiske grensen nevnt i punkt 1, ved at summen av den totale installerte effekten på eiendommene som deltar ikke må overstige 1 MW. Denne øvre grensen vil være uavhengig av hvor mange tilknytningspunkt, bygninger eller nettkunder som deltar eller er plassert på eiendommen.
Delingsløsningen er teknologinøytral for all produksjon fra fornybare energikilder.
Det innebærer at teknologier som for eksempel solkraft, vindkraft og vannkraft kan inngå i delingsløsningen dersom øvrige krav til eiendom og terskelverdi er oppfylt. Ikke-fornybare teknologier som dieselaggregat eller lignende vil falle utenfor.
Produksjonen kan deles med flere nettkunder innenfor samme eiendom.
Det er produsenten av fornybar kraft på eiendommen som skal ha rett til å fordele produksjonen. Denne aktøren skal videre ha rett til å fastsette både om kraften skal deles, og hvilke/hvem av de øvrige nettkundene på eiendommen produksjonen skal deles med.
Endringene innebærer ikke fysiske endringer i produksjon, forbruk eller overføringen av strøm.
Derimot gjøres det en virtuell fordeling av all egenproduksjon som mates inn på nettet via Elhub. Betingelsen for at strømmen kan deles med andre er at kravene nevnt over er oppfylt. Kundene som er mottakere i delingsløsningen får informasjon på nettleiefaktura, som viser hvor mye forbruket er redusert med som følge av produksjonen, samt verdien av dette.
Nettselskapene skal registrere deling av produksjon i Elhub.
Produsenten kan velge å fordele produksjonen likt mellom målepunktene, eller basert på innmeldt andel for hvert målepunkter. Det åpnes også for å avtale annen fordelingsnøkkel.
Høringsdokumentene som beskriver delingsmodellen og tidligere regulering i nærmere detalj er lagt inn her:
Endringsforskriften som trer i kraft 1. oktober 2023:
Vi i SVW vil selvsagt ha fokus på implementering av delingsmodellen i tiden fremover, og vil komme med jevnlige nyheter i Rett på nett!