Sikkerhetsfaglig råd - Et motstandsdyktig Norge
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) la nylig frem «Sikkerhetsfaglig råd - et motstandsdyktig Norge» for regjeringen.
Det nasjonale trusselbildet og gjeldende sikkerhetsutfordringer er blitt påvirket av krigen i Europa og energikrisen. Sabotasje av, og truende virksomhet mot, energiforsyningen er blant virkemidlene vi har sett brukt.
En av anbefalingene i NSMs sikkerhetsfaglige råd er at regjeringen vurderer såkalt «mikrodrift i øymodus» (s. 50). Dette innebærer at lokale eller regionale områder skal kunne driftes basert på lokale energikilder og energilagring uavhengig av det nasjonale strømnettet. Dersom regjeringen følger anbefalingen kan slik desentralisering bety ytterligere utbygging av regionalnettet på bekostning av det mer sårbare transmisjonsnettet.
Når det gjelder sjøkabler nevnes (s. 34):
«Norge har en viktig sikkerhetspolitisk rolle som produsent og leverandør av energi til allierte i Europa. Betydningen er forsterket etter invasjonen av Ukraina og påfølgende sanksjoner mot Russland. Nærmest over natten ble Norge verdens største leverandør av gass til et Europa rammet av krig. Erfaringer i tiden etter invasjonen viser at den undersjøiske infrastrukturen som transporterer gass, kraft og elektronisk kommunikasjon kan være spesielt utsatt og sårbar for sabotasje og sikkerhetstruende aktivitet ved sikkerhetspolitiske kriser.»
Dette gjelder ikke bare utenlandskablene, men er for eksempel også en utfordring ved elektrifiseringen av sokkelen og enkelte andre sjøkabler.
I det sikkerhetsfaglige rådet understrekes også en rekke andre steder betydningen av å prioritere sikkerheten i energiforsyningen, herunder strømnettet.
Det gjeldende trusselbildet og sikkerhetsutfordringene vil blant annet kunne få betydning for forståelsen av en rekke reguleringer innenfor anskaffelsesregelverket, energiloven og kraftberedskapsforskriften.