Delingsordningen - nettselskapenes plikter
I etterkant av forrige ukes nyhetsbrev om den nye delingsordningen for plusskunder, har spørsmålet “hvilke plikter legger konkret de nye reglene på nettselskapene” dukket opp.
For å gjøre det enkelt har vi i det følgende i all enkelhet sitert de aktuelle bestemmelsene, som i sin helhet er inntatt i målings- og avregningsforskriften, og uthevet de mest sentrale pliktene:
§ 3-8. Melding med timeverdier til avregningsansvarlig
Nettselskapet skal innen kl. 07.00 første kalenderdag etter driftsdøgnet sende melding til avregningsansvarlig. Meldingen skal inneholde innmatings- og uttaksverdier i kWh per time for hvert enkelt timemålte målepunkt i henhold til §3-3 syvende ledd.
Nettselskapet skal melde inn innmatings- og uttaksverdier separat.
Oversendelse av timeverdier for timeavregnede målepunkter skal inneholde:
a.målepunkt-ID,
b.målt volum,
c.angivelse for hver måleverdi om den er målt, stipulert eller har midlertidig status,
d.eventuell angivelse av valideringsfeil og estimeringsmetode,
e.dato og klokkeslett for måleverdienes tidsintervaller og
f.dato og klokkeslett for når måleverdiene er opprettet eller oppdatert.
§ 3-12. Plikt til å registrere deling av produksjon
Nettselskapet skal, på forespørsel fra en produsent, registrere i Elhub deling av produksjon av elektrisitet produsert av fornybare energikilder med nettkunder innenfor samme eiendom. Med samme eiendom menes her samme kommune-, gårds-, bruksnummer og eventuelt festenummer. Delingen skal registreres per målepunkt-ID.
Samlet installert effekt på produksjonsanleggene som deltar i delingsløsningen kan ikke være større enn 1 MW (AC) per eiendom.
Kunder som mottar delt produksjon kan ikke fordele denne videre til andre nettkunder og kan ikke ha produksjon bak eget målepunkt.
Nettselskapet skal tilby produsentene valget mellom lik fordeling og valgfristatisk fordeling mellom målepunktene. Med lik fordeling menes at overskuddsproduksjon som måles i en time fordeles likt mellom målepunktene som deler på slik produksjon. Med valgfri statisk fordeling menes at overskuddsproduksjon som måles i en time fordeles basert på innmeldt andel for hvert målepunkt som deler på denne produksjonen. Nettselskapet og produsenten kan avtale at annen fordelingsnøkkel skal brukes.
§ 6-5. Estimering og beregning av målerverdier for manuelt avleste målepunkt og målepunkt for plusskunder
Avregningsansvarlig skal estimere timevis uttak etter justert innmatingsprofil for manuelt avleste målepunkt.
Avregningsansvarlig skal på bakgrunn av § 3-8 beregne nettoverdier for plusskunder til avregningsformål.
Plikter etter første og annet ledd skal foretas daglig for foregående døgn og gjøres tilgjengelig i Elhub, jf. § 6-15.
§ 6-17. Behandling av kundeinformasjon i Elhub
Kraftleverandør er ansvarlig for kundeinformasjon for sine kunder i Elhub og plikter å oppdatere kundeinformasjonen i Elhub fortløpende. Kraftleverandør plikter å opplyse om kundens mobilnummer og epostadresse til Elhub dersom denne informasjonen er tilgjengelig for kraftleverandør.
Nettselskapet skal ha tilgang til kundeinformasjon i Elhub for sluttbrukere tilknyttet sitt nett. Andre elhubbrukere skal med fullmakt fra sluttbruker få tilgang til kundeinformasjon i Elhub. Reguleringsmyndigheten for energi kan pålegge avregningsansvarlig å kontrollere at gyldig avtale for bruk av kundeinformasjon i Elhub foreligger før Elhubbrukere får tilgang.
Nettselskap skal innhente og registrere i Elhub installert effekt (AC) for alle anlegg som mater kraft inn på sitt nett.
Historikk for kundeinformasjon inkludert fødselsnummer, oppstart, anleggsovertagelse og leverandørskifter for hvert målepunkt skal lagres i Elhub i 3 år.
§ 7-2 Krav til utforming av faktura til forbrukere første ledd skal lyde:
Følgende gjelder fakturering for nettjenester:
a.Fakturaen skal være oversiktlig og lett å forstå for forbrukeren.
b.Fakturaen skal inneholde informasjon om fakturagrunnlaget, herunder priser, kraftvolum og hvorvidt forbrukeren mottar leveringspliktig kraftleveranse i henhold til energiloven § 3-3. Dersom stipulerte verdier benyttes som faktureringsgrunnlag i henhold til § 7-1a tredje ledd, skal dette fremgå tydelig av fakturaen.
c.Fakturaen i henhold til § 7-1a annet ledd skal inneholde en grafisk sammenligning av årets forbruk i hver enkelt avregningsperiode med tilsvarende periode foregående år.
d.Fakturaen skal inneholde Enova SF sin nettadresse www.enova.no for informasjon om energi- og klimatiltak.
e.Fakturaen skal inneholde oversiktlig informasjon om hvilke opplysninger som må oppgis for å foreta skifte av kraftleverandør, jf. § 2-4 annet ledd.
f.Fakturaen skal opplyse om forbrukerens anledning til å fremme innsigelser mot fakturaen, herunder forbrukerens mulighet til å kontakte Elklagenemnda. Kontaktinformasjon til Elklagenemnda skal framgå av fakturaen.
g.Fakturaen skal synliggjøre reduksjon i uttak som følge av at forbrukeren mottar produksjon fra et produksjonsanlegg som benytter fornybare energikilder.
Merk at endringene i § 6-5 (som bare gjelder Statnett som avregningsansvarlig) og § 7-2 ikke trer i kraft før 1. januar 2024.
Det var altså en kjapp gjengivelse av de mest sentrale pliktene i de nye reglene for nettselskapene.
Selve endringsforskriften kan leses i sin helhet her.
Er ditt nettselskap klar?