Inngrep i eiendomsretten

Enhver eier av en eiendom er vernet av den såkalte eiendomsretten. Denne sikrer at en eier av en eiendom fritt kan råde over sin egne eiendom innenfor lovlige rammer, samtidig som den innebærer at andre enn eieren ikke kan bruke og disponere over eiendommen.

Grunneier står imidlertid fritt til å kunne inngå avtale med andre om bruk av hans eiendom, f.eks. ved å inngå avtale med et nettselskap om fremføring av jordkabler over eiendommen.

I et samfunn hvor vi er avhengig av felles infrastruktur, slik som veier, jernbane, bredbånd, kraftnett mv., er det imidlertid åpenbart at eiendomsretten ikke kan trumfe alt. Dette er bakgrunnen for reglene om ekspropriasjon, som innebærer at rettigheter over annen manns eiendom på nærmere bestemte vilkår kan erverves ved tvang.

Det er altså to alternative grunnlag for erverv av rettigheter over annen manns grunn: Avtale og ekspropriasjon.

Vi i SVW bistår løpende en rekke av landets nettselskaper med erverv av rettigheter over annen manns grunn for fremføring av nettanlegg. Behovet for erverv av slike rettigheter skyldes gjerne at nettselskapet må bygge ut kraftnettet for å imøtekomme kundebestillinger om nettilknytning. Som oftest erverves nødvendige grunnrettigheter over annen manns grunn gjennom minnelige avtaler med berørte grunneiere. I de tilfeller hvor minnelig avtale derimot ikke lar seg inngå, må nødvendige rettigheter erverves ved ekspropriasjon.

Forrige
Forrige

De meste leste kontraktsretts/entreprise-nyhetsbrevene

Neste
Neste

KOFA med ny avgjørelse i stornemnd