Hvem skal få strøm?

I høst kommer det utkast til nye forskrifter som er ment å regulere i mer detalj hvordan “køen” skal sorteres.

Europower publiserte nylig et intervju med Aasland der ministeren fremhevet at “den som er lengst fremme i skoa” skal få tilknytning først:

Aasland: De som er lengst fremme i skoa skal få strøm først

Signalene som tidligere har kommet, også i forbindelse med brevet som ble sendt fra OED til RME på forsommeren, er at man også skal se hen til “samfunnsnytte”. Vi i SVW omtalte denne bestillingen fra OED her. Tanken synes å være at kriteriene som defineres gjennom den kommende forskriftsendringen skal bidra til at man nettopp prioriterer utbygginger som gir maksimal samfunnsnytte i form av arbeidsplasser og verdiskapning. I dette siste intervjuet synes imidlertid Aasland å ville legge ansvaret for vurderingene av samfunnsnytte over på kommunene.

Vi i SVW er selvsagt meget spente på hvordan dette utformes, men samtidig skal vi ikke legge skjul på at dersom det er vilje, så kan man sende langt mer tydelige signaler gjennom de varslede forskriftsendringene. Dette åpner energiloven for gjennom følgende formulering i § 1-2:

§ 1-2.(Formål)

Loven skal sikre at produksjon, omforming, overføring, omsetning, fordeling og bruk av energi foregår på en samfunnsmessig rasjonell måte, herunder skal det tas hensyn til allmenne og private interesser som blir berørt.

Gjennom formuleringene “bruk”, “samfunnsmessig rasjonell måte” og “allmenne og private interesser”, er det klart at det skal være fullt mulig å sette som krav i forskriftsverket at samlet verdiskapning skal være et viktig moment når effekt tildeles. Kravet kan med andre ord stilles uten å endre loven.

Dette er en diskusjon som man må ta i det offentlige rom. Spørsmålet er om vi har politikere som er tilstrekkelig kunnskapsrike, og modige, til å ta denne debatten.

Forrige
Forrige

Endringer i avregnings- og kontrollforskriften

Neste
Neste

Endring i anskaffelsesregelverket: Nå skal klima og miljø som hovedregel vektes minst 30 %.