Endring i anskaffelsesregelverket: Nå skal klima og miljø som hovedregel vektes minst 30 %.
Regjeringen skjerper kravene for å ivareta klima- og miljøhensyn ved offentlige anskaffelser. Formålet er å redusere det samlede klimaavtrykket og/eller miljøbelastningen ved anskaffelser.
Du kan lese Regjeringens pressemelding vedrørende forskriftsendringene her. Ordlyden i forskriftsendringene finner du her (krever Lovdata Pro-abonnement). Ordlyden i forskriftsendringen er også inntatt nederst i denne teksten.
Forskriftsendringene innebærer at krav om at klima- og miljøhensyn som hovedregel skal vektes med minimum 30 %. Dersom det er klart at det gir en bedre klima- og miljøeffekt, kan vektingen erstattes med klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen. I de tilfellene hvor tildelingskriteriene er angitt i prioritert rekkefølge, fremgår det at forskriftsendringen at klima- og miljøhensyn bør være blant de tre høyst prioriterte.
Kravene gjelder ikke dersom anskaffelsen etter sin art har et klimaavtrykk og en miljøbelastning som er uvesentlig.
Eventuelle unntak fra hovedregelen om 30 % vekting må baseres på det såkalte “følg eller forklar-prinsippet”. Det vil si at dersom oppdragsgiver ønsker å benytte klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen i stedet for vekting, eller unnlate å benytte klima- og miljøkrav fordi klima og miljøbelastningen er uvesentlig, så må dette begrunnes i anskaffelsesdokumentene.
Forskriftsendringen innebærer således blant annet at den tidligere regelen i forsyningsforskriften § 7-9 om at miljø bør vektes minimum 30 % blir en “skal-regel” hvor eventuelle unntak må begrunnes særskilt i anskaffelsesdokumentene.
Regelendringene trer i kraft 1. januar 2024.
Nærings- og fiskeridepartementet sendte ut tre ulike forslag til nye bestemmelser om skjerpede miljøkrav på høring 8. desember 2022. De vedtatte endringene baserer seg ifølge departementet særlig på forslag 3, som hadde størst oppslutning blant høringsinstansene. Vi har skrevet nærmere om de tre ulike endringsforslagene her.
Regjeringen varsler også at Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) vil utarbeide veiledning og eksempler, som skal gjøre det enklere for oppdragsgivere å benytte bestemmelsen.
Avslutningsvis er det grunn til å nevne at Regjeringen har også oppnevnt et lovutvalg som har fått i oppgave å fremme forslag til hvordan miljømessig bærekraft og sosial bærekraft og økt innovasjon i offentlige anskaffelser i praksis kan bidra til grønn omstilling. Lovutvalgets første rapport skal legges frem i november 2023. Vil vil også følge utviklingen i dette arbeidet og publisere relevant informasjon i Nettportalen.
Ordlyden i forskriftsendringene:
I forskrift 12. august 2016 nr. 975 om innkjøpsregler i forsyningssektorene (forsyningsforskriften) gjøres følgende endringer:
§ 7-9 skal lyde:
§ 7-9.Klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser
(1) Krav og kriterier etter denne bestemmelsen skal ha som mål å redusere anskaffelsens samlede klimaavtrykk eller miljøbelastning.
(2) Oppdragsgiver skal vekte klima- og miljøhensyn med minimum tretti prosent.
(3) Der oppdragsgiver angir tildelingskriteriene i prioritert rekkefølge, bør klima- og miljøhensyn være blant de tre høyest prioriterte.
(4) Tildelingskriterier etter andre og tredje ledd kan erstattes med klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen, dersom det er klart at dette gir en bedre klima- og miljøeffekt og dette begrunnes i anskaffelsesdokumentene. Dersom oppdragsgiver ikke prioriterer i tråd med tredje ledd, skal det stilles klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen, og dette skal begrunnes i anskaffelsesdokumentene.
(5) Forpliktelsen til å stille krav eller kriterier etter denne bestemmelsen gjelder ikke dersom anskaffelsen etter sin art har et klimaavtrykk og en miljøbelastning som er uvesentlig og dette begrunnes i anskaffelsesdokumentene.
§ 14-1 (1) skal lyde:
(1) Oppdragsgiveren skal velge tilbud på grunnlag av det beste forholdet mellom pris eller kostnad og kvalitet. Dersom klima- og miljøhensyn ikke brukes som tildelingskriterium etter § 7-9 andre ledd, kan oppdragsgiveren også velge tilbud på grunnlag av den laveste prisen eller den laveste kostnaden.