Regjeringen foreslår å endre reglene for funksjonelt skille - igjen

Regjeringen har sendt et forslag til Stortinget (Prop. 65 L (2022-2023) som innebærer at unntaket fra kravet til funksjonelt skille utvides til kun å gjelde for nettselskaper med 100 000 eller flere kunder. For øvrig foreslås det ingen endringer i lov- og forskriftsbestemmelsene om funksjonelt skille. Forslaget til endringer i energiloven er i tråd med høringsforslaget som ble sendt ut med høringsfrist 14. desember 2022.

Kravet om funksjonelt skille er inntatt i energiloven § 4-7, som har følgende ordlyd:

“Personer i ledelsen i nettforetak kan ikke delta i ledelsen i foretak som driver annen virksomhet innenfor det integrerte foretaket.

Morselskap eller kontrollerende eier i det integrerte foretaket skal ikke gi instrukser til nettforetak om den daglige driften eller om avgjørelser vedrørende utbygging eller oppgradering av nettet. Dette er ikke til hinder for overordnet styring med nettforetakets økonomiske rammer.

Kravene i første og annet ledd gjelder ikke for nettforetak med 10 000 eller færre nettkunder.

Departementet kan gi dispensasjon fra hele eller deler av kravet til funksjonelt skille.

Departementet kan gi forskrift om funksjonelt skille.”

Formålet med kravet er primært å forebygge kryssubsidiering mellom nettvirksomheten og annen virksomhet i energikonsern. Bestemmelsene i § 4-7 oppstiller blant annet det såkalte “instruksjonsforbudet”, som innebærer at morselskap eller kontrollerende eier i integrerte foretak (primært energikonsern) ikke skal gi instrukser til nettselskapet om den daglig driften, eller om avgjørelser vedrørende utbygging og oppgradering av nettet.

I tillegg innebærer kravet at personer i ledelsen i et nettselskap ikke ikke kan delta i ledelsen i foretak som driver annen virksomhet innenfor det integrerte foretaket. Dette kravet er nærmere presisert i NEM-forskriften § 4-17, hvor det fremgår at styreleder, styremedlem, daglig leder eller andre ansatte med reell beslutningsmyndighet i et nettselskap som inngår i et integrert foretak, ikke kan delta i ledelsen i et foretak som driver annen virksomhet innenfor det integrerte foretaket. Daglig leder i et nettselskap kan heller ikke være daglig leder i dets morselskap eller kontrollerende eier.

Kravene til funksjonelt skille i energiloven § 4-7 og NEM-forskriften § 4-17 gjelder per i dag kun for nettselskaper som har færre enn 10 000 kunder. Denne “grensen” for antall kunder ble nedjustert fra 100 000 til 10 000 kunder med virkning fra 1. januar 2021, noe som medførte at betydelig flere nettselskaper ble omfattet av kravet til funksjonelt skille. Denne utvidelsen har imidlertid vært gjenstand for stor debatt. Etter en helhetsvurdering har regjeringen nå besluttet å utvide unntaket til å omfatte nettselskaper med færre enn 100 000 kunder. Det vil si samme grense som vi hadde for to år siden. For øvrige foreslås det ingen endringer i bestemmelsene. Forslaget innebærer at energiloven § 4-7 (3) endres fra:

“Kravene i første og annet ledd gjelder ikke for nettforetak med 10 000 eller færre nettkunder.”

til

“Kravene i første og annet ledd gjelder ikke for nettforetak med færre enn 100 000 nettkunder”

Forslaget til regjeringen skal nå først til komitébehandling før det skal behandles av Stortinget. Det er liten grunn til å tro at lovforslaget ikke vil bli vedtatt. Vi legger ut en oppdatering på Nettportalen når behandlingen i Stortinget er ferdig og det er avklart når lovendringen vil tre i kraft.

Du kan lese hele proposisjonen her:

Forrige
Forrige

Hvordan gå frem for å sikre rett til forhåndstiltredelse?

Neste
Neste

Ryker anerkjente køprinsipper?