AMS og “skitten strøm”
Flere nettselskaper opplever at kunder som har fått fritak fra AMS, heller ikke ønsker AMS-måler uten kommunikasjonsenhet eller med deaktivert kommunikasjon. Flere kunder begrunner dette med at installasjon av en AMS-måler uten kommunikasjonsenhet vil føre til såkalt “skitten strøm” som påfører dem helsemessige ulemper.
“Skitten strøm” er ikke et vitenskapelig begrep, men benyttes av enkelte kunder som en beskrivelse av spenningsvariasjoner (av enkelte også omtalt som ledningsbundet spenningsstøy), som kan oppstå når strømmåleren er koblet til strømnettet.
Borgarting lagmannsrett har i Elvia-saken (LB-2021-136295) vurdert flere problemstillinger vedrørende både stråling og “skitten strøm” (omtalt som spenningsvariasjoner i dommen). Enkelte aspekter av lagmannsrettens vurderinger om "skitten strøm" kan oppleves som uklare, og dette har ført til flere klager til RME. I klagene anfører kundene at Elvia-dommen støtter deres rett til fritak fra AMS-målere uten kommunikasjonsenhet når de kan dokumentere helsemessige konsekvenser gjennom en legeattest eller på en annen måte.
RME har avsagt flere vedtak i disse klagesakene, og nettselskapene har så langt fått medhold i alle. Nylig har også Energiklagenemnda kommet med et vedtak som avklarer at fritaksregelen i avregningsforskriften § 4-1 (2) bokstav b) gjelder kun for ordinære AMS-målere, ikke for AMS-målere uten kommunikasjonsenhet eller med deaktivert kommunikasjon. Nemnda tolker lagmannsrettens uttalelser i samsvar med dette synspunktet. I avgjørelsen uttaler Energiklagenemnda blant annet følgende:
“Både før og etter dommen fra Borgarting lagmannsrett har nettselskapene gitt fritak til personer som har vært ansett å oppfylle kravene for fritak, jf. § 4-1 andre ledd bokstav b. Det har vært vanlig praksis å installere AMS-måler uten kommunikasjonsmodul eller med deaktivert kommunikasjonsmodul hos disse kundene. Nemnda ser ikke noe grunnlag for å tolke Borgarting lagmannsretts avgjørelse i retning av at dagens praksis på dette området ikke er i tråd med § 4-1 andre ledd eller at nettselskapene ikke lenger skal ha rom til å velge type måler i de tilfellene hvor det er gitt fritak i medhold av den snevre unntaksbestemmelsen. Etter gjeldende regelverk står nettselskapet etter nemndas oppfatning fritt til å velge måler innenfor rammene av myndighetsbestemte krav, enten det i ordinære saker gjelder type AMS-måler eller type måler uten kommunikasjonsmodul i de tilfellene hvor det er innvilget fritak fra plikten til å installere AMS.
Klager har etter nemndas vurdering ikke et krav etter forskriften på å få installert en ny måler tilsvarende den gamle eller en annen type måler som ikke er en AMS-måler uten kommunikasjonsmodul. Nemnda kan heller ikke se at bestemmelsen om fritak fra AMS innebærer at nettselskapet, etter å ha fjernet eller deaktivert kommunikasjonsmodulen fra en AMS-måler, er pliktig til å gjennomføre ytterligere tiltak som skjerming eller filter”.
Du finner Energiklagenemndas vedtak her.