Konkurs i pågående prosjekter

Kristian Saga
+47 419 33 899
ksa@svw.no

Emma Isaksen
+47 918 69 421
emi@svw.no

Philip Hulløen
+47 940 36 797
pnh@svw.no



Det er dessverre økt aktualitet rundt konkurs, særlig i bygge- og anleggsbransjen, men også generelt. En konkurs i et pågående prosjekt, enten det dreier seg om et linjeprosjekt, et stasjonsbygg (enten bygg eller ELMEK) eller andre prosjekter, vil kunne få store konsekvenser. I dette nyhetsbrevet skal vi se noe nærmere på hva som kan være viktig å tenke på. Dette vil vi også utdype i en webinar-rekke på nyåret, som nå er åpnet for påmelding.

Konsekvensene av en konkurs

At en konkurs er ødeleggende, kjenner alle til. Grunnen til at den er ødeleggende, kan gjerne deles opp i praktiske og økonomiske konsekvenser.

De praktiske konsekvensene kjennetegnes først og fremst av de utfordringene det medfører at en aktør i et prosjekt plutselig forsvinner. Dersom for eksempel hovedentreprenøren i et linjeprosjekt går konkurs midt i prosjektet, medfører det naturligvis en rekke praktiske utfordringer med hensyn til å få ferdigstilt prosjektet, slik som å engasjere ny entreprenør, samkjøring av andre entreprenører som får sin fremdrift påvirket, mv.

De praktiske konsekvensene vil etter hvert også konverteres til økonomiske konsekvenser. Nye entreprenører som skal inn krever vanligvis en langt høyere pris, og prosjektet blir forsinket med de konsekvenser dette fører til for sideleverandører – og i verste fall KILE-kostnader.

Disse kostnadene kan naturligvis kreves erstattet av hovedentreprenøren, men når dette selskapet har gått konkurs, er imidlertid realiteten ofte at det ikke er midler til å dekke dette tapet.

Derfor er det viktig å være "føre var" og forsøke å legge til rette for at de praktiske og økonomiske konsekvensene blir minst mulig.

Husk garanti, og ikke betal mer enn nødvendig

De viktigste grepene gjør man allerede ved avtaleinngåelsen, nemlig ved å avtale at det skal stilles en garanti for riktig oppfyllelse og at man ikke skal betale før man har mottatt leveransen.

En garanti stilles gjerne som en bankgaranti og er typisk begrenset til en andel av kontraktssummen. Dersom leverandøren ikke kan oppfylle sin forpliktelse, kan byggherren gjøre gjeldende denne garantien for å få dekket det økonomiske tapet man lider som følge av misligholdet.

Etter at kontrakt er inngått, er det imidlertid svært viktig å passe på at garantien faktisk stilles, og at den oppfyller de krav som følger av kontrakten.

Grunnen til at man må være påpasselige med å ikke betale før man har mottatt leveransen, er knyttet til hva som skjer i en konkurs. Ved en konkurs tar boet, litt forenklet sagt, beslag i alle de eiendeler selskapet besitter. Hvis man som byggherre da har betalt for en gjenstand som ikke er levert, så vil utgangspunktet være at boet beholder (og kan selge) denne gjenstanden, uten at man som byggherre får tilbakebetalt kjøpesummen.

Holde prosjektet flytende - omstøtelse

Selv om man som byggherre i utgangspunktet ikke bør betale for varer man ikke har mottatt , så kan dette bidra til at entreprenøren går konkurs. Av og til kan det imidlertid istedenfor være ønskelig å holde prosjektet flytende. Man kan være best tjent med at entreprenøren får fullført prosjektet, heller enn å "stå på krava" og risikere alle de praktiske konsekvensene en konkurs medfører.

Det finnes mange løsninger man da kan se på, men i så fall er det sentralt å være oppmerksom på særlig to forhold:

For det første så kan man risikere omstøtelse. Omstøtelse vil i korte trekk si at et konkursbo kan gå inn og revidere avtaler som er inngått tilbake i tid, og kreve tilbake det som konkursselskapet har ytt. Man kan da risikere å måtte betale to ganger for arbeidet som er utført. Omstøtelsesreglene er ment å motarbeide forfordeling av kreditorer i et selskap som er i økonomisk underbalanse.

For det andre må man passe på at man ikke opptrer i strid med anskaffelsesregelverket og reglene om endring av avtaler.

Etter konkurs – få praktiske tips i vårt kommende webinar

Når konkurs først er et faktum,  er det en rekke interessenter som vil handle raskt for å ivareta egne interesser– som ikke alltid sammenfaller med byggherrens interesser. Det kan derfor være verdt å være oppmerksom på hva som skjer under en konkursbehandling.

Dette kan dreie seg om hvordan man går frem for å avslutte kontraktsforholdet, hvordan posisjonere seg best mulig for forhandlinger med boet, banken og garantisten, og hvordan sikre eierskap til de deler av kontraktsgjenstanden som kanskje ikke er helt ferdig enda.

Det fører for langt å gå inn i alle detaljene rundt dette i et nyhetsbrev. SVW skal imidlertid holde et webinar i januar, hvor vi i større grad vil gjennomgå både de praktiske tipsene før og etter konkurs i større detalj.

Vi vil da se på hvordan standardkontraktene løser dette, og hvilke grep man kan og bør gjøre for å forbedre egen posisjon.

Meld deg på her:

Konkurs i entrepriseprosjekter – hva kan nettselskapene gjøre for å redusere konsekvensene av en konkurs hos leverandør/entreprenør?

Del 1
Onsdag 10. januar kl. 10:00 - 10:45
Påmelding

Del 2
Onsdag 17. januar kl. 10:00 - 10:45
Påmelding

Forrige
Forrige

Oppsummering av året – se hva som interesserte våre lesere i 2023

Neste
Neste

Rutinesvikt ved innkreving av anleggsbidrag etter § 17-4