Forhåndstiltredelse etter frivillig samtykke

Torstein Eivindstad
+47 911 12 109
tei@svw.no

Robin Aker Jakobsen
+47 450 43 689
rja@svw.no

I nyhetsbrev av 7. april 2022 redegjorde vi nærmere for blant annet adgangen til å kreve forhåndstiltredelse etter loven, herunder vilkårene for dette og hvilke rettigheter et vedtak om forhåndstiltredelse gir. Fremstillingen var den gangen i det vesentlige avgrenset mot tilfeller av grunneiers frivillige aksept til forhåndstiltredelse. I dette nyhetsbrevet skal vi se nærmere på hvordan vi anbefaler å gå frem for om mulig å sikre et frivillig samtykke til forhåndstiltredelse.

Oversikt

Forhåndstiltredelse innebærer rett til å ta i bruk tredjeparts eiendom før ekspropriasjonserstatningen er rettskraftig avgjort ved skjønn. I praksis er det normalt et ønske om å tiltre en eiendom til etablering av nettanlegg straks det er fattet vedtak om ekspropriasjon. Forhåndstiltredelse er således et unntak fra utgangspunktet om at eksproprianten[1] ikke kan tiltre eiendommen det eksproprieres over før erstatningen er rettskraftig avgjort ved skjønn, og utbetalt.

Retten til forhåndstiltredelse kan overordnet erverves på to måter: Ved frivillig samtykke fra grunneiere og eventuelle rettighetshavere, eller ved tvangsgjennomføring av tiltaket etter ervervet vedtak om forhåndstiltredelse.

Sistnevnte fremgangsmåte har vi som nevnt redegjort nærmere for i tidligere nyhetsbrev. Fokuset for dette nyhetsbrevet blir dermed å se nærmere på hvordan nettselskapene kan gå frem for om mulig å innhente et frivillig samtykke til forhåndstiltredelse.

Nærmere om innhenting av frivillig samtykke til forhåndstiltredelse

I praksis er det først når et nettselskap har ervervet et vedtak som gir samtykke til ekspropriasjon at spørsmålet om forhåndstiltredelse aktualiseres. Når et ekspropriasjonsvedtak først foreligger, er det gjerne ønskelig å etablere nettanleggene så snart som mulig. Videre bør et slikt samtykke være etterprøvbart, og ikke etterlate tvil om hvilke rettigheter som er gitt.

I prinsippet kan grunneiere allerede etter at søknad om ekspropriasjon er sendt inn, kontaktes med forespørsel om aksept til forhåndstiltredelse for det tilfellet at aktuell vedtaksmyndighet samtykker til ekspropriasjon. I en slik forespørsel bør også nettselskapets behov for forhåndstiltredelse fremheves. Videre bør det vedlegges en erklæring som grunneier kan signere på og returnere, og som vil gi nettselskapet de nødvendige rettigheter til forhåndstiltredelse. Fordelen med denne fremgangsmåten er at nettselskapet så tidlig som mulig får svar på om forhåndstiltredelse aksepteres eller ikke, samtidig som man innhenter skriftlige samtykker. På den måten opplever man ikke senere i prosjektet uventede hindringer som følge av uklare rettighetsforhold knyttet til tiltredelse.

For det tilfellet at grunneier ikke har samtykket til forhåndstiltredelse, og vedtak om ekspropriasjon er fattet, er vår anbefaling at det søkes om rett til forhåndstiltredelse.[2] Det er i den anledning viktig å merke seg at et vedtak om forhåndstiltredelse ikke i seg selv gir rett til å tiltre eiendommen. Vedtaket kan imidlertid tvangsgjennomføres.

Vår anbefaling er derfor at det så snart et vedtak om forhåndstiltredelse foreligger, innledes en prosess for tvangsgjennomføring av tiltaket. I praksis gjøres dette ved å sende et varsel om tvangsgjennomføring. Dette varselet må være formriktig, det vil si at det må oppfylle tvangsfullbyrdelseslovens[3] krav til varsling og innhold mv. Sentralt i den sammenheng er også å få frem at en tvangsgjennomføring av tiltaket vil kunne påføre grunneier kostnader, herunder til sakskostnader, dersom nettselskapet krever dette. Dette er derfor et fint pressmiddel for å få innhentet et frivillig samtykke, og vi opplever svært sjeldent behov for å tvangsgjennomføre tiltak.

Vi i SVW arbeider løpende med grunnerverv til etablering av nettanlegg for flere av landets nettselskaper, på alle nettnivå, og har svært god erfaring med innhenting av forhåndstiltredelse.

[1]  Begrepsforklaring: Med “ekspropriant” menes den som eksproprierer, mens med “ekspropriat” menes den det

eksproprieres overfor.

[2] Dette forutsetter imidlertid at det er behov for eller ønskelig at eiendommen tiltres før rettskraftig skjønn foreligger.

[3] LOV-1992-06-26-86.

Forrige
Forrige

HR-2022-1964-A (Flage Maskin AS)

Neste
Neste

Entreprenørens ansvar for nettselskapenes tap