Vekselvirkninger mellom ekspropriasjonsvedtak, detaljplan og skjønn
Vi i SVW bistår en rekke norske nettselskaper med etablering av større kraftlinjestrekk og andre nettanlegg i regionalnettet over hele landet. Et av våre bidrag knytter seg til grunnerverv, som går ut på å sikre nettselskapet de privatrettslige rettighetene til å etablere og drifte de aktuelle nettanleggene over tredjemanns grunn. Erfaringene fra slike større saker viser imidlertid viktigheten av at det er sammenheng mellom grunnervervet og øvrige ledd i utbyggingsprosessen.
Rettslig sett er det ingenting som skiller det privatrettslige grunnervervet på ulike nettnivåer. Uavhengig av om det er distribusjonsnett eller regionalnett, må nettselskapet erverve nødvendige rettigheter til å etablere nettanlegget enten ved avtale eller ekspropriasjon.
For regionalnett som bygges i medhold av en anleggskonsesjon, og som berører mange grunneiere, søkes det normalt sett om samtykke til ekspropriasjon sammen med konsesjonssøknaden. I praksis gir da aktuell vedtaksmyndighet vedtak om anleggskonsesjon, samt samtykke til ekspropriasjon av de nødvendige rettigheter til å etablere anlegget slik det ble omsøkt. Dersom tiltaket berører få grunneiere, forventer imidlertid NVE at minnelige avtaleforhandlinger er forsøkt i forkant, ref. NVEs veileder til konsesjonssøknad: Behandling av søknad om ekspropriasjon og forhåndstiltredelse (nve.no)
Det som imidlertid skiller etablering av større anlegg som bygges i medhold av en anleggskonsesjon fra anlegg i distribusjonsnettet, er at førstnevnte er gitt på de vilkår som fastsatt med hjemmel i energiloven § 3-5 annet ledd.
Vi går ikke detaljert inn på de enkelte vilkår, men nøyer oss med å peke på kravet til detaljplan (det som tidligere ble omtalt som en miljø-, transport- og anleggsplan (MTA-plan)). Dette er en plan som beskriver hvordan anlegget skal bygges og hvordan arbeidene skal gjennomføres i tråd med anleggskonsesjonen. Planen skal godkjennes av NVE før arbeidene kan igangsettes.
Arbeidene som beskrives i detaljplanen må imidlertid ligge innenfor de rettighetene som nettselskapet har ervervet overfor hver enkelt grunneier og rettighetshaver.
Her opplever vi ofte at arbeidet som beskrives ikke omfattes av de rettigheter som er ervervet.
Det er eksempelvis behov for bruk av flere adkomstveier, eller andre riggområder, enn det nettselskapet tidligere har ervervet. Dette er ikke uvanlig, og i slike tilfeller er det viktig at nettselskapet erverver de nødvendige tilleggsrettighetene.
I motsatt fall vil ikke nettselskapet ha nødvendige privatrettslige rettigheter til å utføre arbeidene i tråd med detaljplanen. Dette kan i neste omgang føre til store forsinkelser og tap i prosjektet, og det er derfor viktig at slike forhold løses fortløpende underveis i prosessen.
En annen dimensjon som er verdt å merke seg, er at eventuelle skjønnsforutsetninger også vil være styrt av de rettigheter som er ervervet i ekspropriasjonsvedtaket. Skjønnsforutsetningene angir inngrepets omfang, og vil være styrende for erstatningsutmålingen. Det er derfor avgjørende at den praktiske gjennomføringen, og som skal “speiles” i skjønnsforutsetningene, har dekning i ekspropriasjonsvedtaket.
Det vil videre kunne være et samspill mellom detaljplanen og skjønnsforutsetningene.
Et eksempel på dette kan være inngrep som berører reindrift. Her vil en tilpasning fra nettselskapets side kunne medføre at reindriften ikke påvirkes, eller påvirkes i mindre grad. I et slikt tilfelle bør detaljplanen utarbeides i samråd med ekspertise innen reindrift og berørte interesser. På den måten ivaretas de berørte interesser på best mulig måte.
De avbøtende tiltak og tilpasninger som inntas og beskrives i detaljplanen, vil deretter speiles i skjønnsforutsetningene. Skjønnsretten utmåler deretter en erstatning som hensyntar den tilpasningen nettselskapet gjør ved etableringen av anlegget.
Dette er eksempler på at grunnerverv i forbindelse med større skjønn i regionalnettet inneholder en del operasjonelle og rettslige elementer utover et isolert grunnerverv.
Vi i SVW bistår løpende norske nettselskaper i en rekke større kraftlinjeskjønn, og har erfart viktigheten av å påse at nettselskapet til enhver tid har de nødvendige rettighetene for å unngå utilsiktede forsinkelser i prosjektet.
Erfaringsmessig finner vi det derfor nyttig at vi kobles på større saker på et tidlig stadium, gjerne allerede ved forprosjektering, for på den måten å sikre at rettighetsforholdene nettselskapet trenger til enhver tid er ivaretatt og samstemt med øvrige ledd i prosessen.