Signering av kontrakt og tilbud
Høyestett har nylig avsagt en avgjørelse om når bindende kontrakt etter anskaffelsesregelverket kan anses inngått.
Nye vedtak fra RME knyttet til anleggsbidrag
RME treffer stadig nye vedtak knyttet til anleggsbidrag. I oktober ble det truffet to vedtak som vi her kort omtaler.
DFØ har oppdatert sitt klimaspendverktøy
Klimaspendverktøyet er ment å være til hjelp for offentlige innkjøpere med å prioritere områder for å redusere klimabelastning. Verktøyet er nå oppdatert med nye utslippsfaktorer og innkjøpsdata basert på gjennomsnittlige kjøp i ulike kategorier på landsbasis.
Hva regnes som “selvkost” ved fastsettelse av anleggsbidrag?
Etter kontrollforskriften § 16-6 (2) skal anleggskostnadene fastsettes på grunnlag av nettselskapets innkjøpspriser og “selvkost”. I dagens Rett på Nett skal vi gi et kort innblikk i hva som ligger i kravet om fastsettelse etter “selvkost”.
KOFAs har avsagt sin første avgjørelse om miljøkravene
Denne uken avsag KOFA en avgjørelse knyttet til miljøbestemmelsene i anskaffelsesforskriften og forsyningsforskriften § 7-9, herunder kravet å vektlegge klima- og miljøensyn med minimum 30 %. Etter det vi kjenner til er dette KOFAs første avgjørelse knyttet til disse bestemmelsene.
Energiklagenemnda om differensierte tariffer
Energiklagenemnda traff nylig et veldig interessant vedtak knyttet til differensierte tariffer for uttakskunder, etter kontrollforskriften § 13-1, bokstav e.
Tidsfrister i konkurranser med forhandling
Konkurranse med forhandling er en fleksibel og ofte benyttet anskaffelsesprosedyre, men hvilke krav stiller forsyningsforskriften til tidsfrister i denne prosessen? Riktig håndtering av fristene kan være avgjørende for en vellykket anskaffelse.
Ny prinsipiell avgjørelse fra EU-domstolen om utenlandske leverandørers rettigheter
Det ble i går avsagt avgjørelse EU-domstolens sak C‑652/22 (Kolin).
Nivået på avsavnsrenten - en utvikling?
Etter vederlagsloven 10 tredje punktum har den som er ekspropriat (grunneier eller rettighetshaver) i en ekspropriasjon krav på erstatning for det tap vedkommende lider som følge av at erstatningen utbetales på et senere tidspunkt enn tiltredelsen. Dette er aktuelt hvor eiendommen er forhåndstiltrådt.
Hva skjer med anleggsbidraget når kapasitet trekkes tilbake?
Som kjent er det foreslått en endring i NEM-forskriften som gir nettselskapene mulighet til å trekke tilbake tildelt kapasitet etter at nettkunden er tilknyttet. Hvordan skal betalt anleggsbidrag håndteres dersom dette vedtas?
Kan anskaffelsesforskriften gjelde for nettselskaper?
I prinsippet er spørsmålet om hvilken forskrift anskaffelsen reguleres av et spørsmål som må vurderes konkret for hver enkelt anskaffelse.
Må man forhandle i en konkurranse med forhandling?
I en konkurranse med forhandling vil oppdragsgiver i enkelte tilfeller kunne stå overfor følgende spørsmål: Er vi forpliktet til å forhandle, eller kan vi tildele kontrakten uten forhandlinger?
Nettselskapers ansvar for grunneiers utgifter til bl.a. juridisk bistand ved grunnerverv
Til sammen innebærer reglene i oreigningsloven § 15 og skjønnsprosessloven § 54 at den som utsettes for ekspropriasjon, skal ha dekket sine nødvendige kostnader for å ivareta sine interesser både ved forvaltningens behandling av ekspropriasjonssaken og ved fastsettelsen av erstatning for inngrepet for domstolen.
Kronikk om anleggsbidragsregelverket
En av våre advokater skrev nylig en kronikk i Energiteknikk knyttet til anleggsbidragsreglene. I dagens Rett på nett linkes de som ønsker å lese denne videre!
Viktigheten av å følge kontraktens varslingsregler
Lagmannsretten har i en nylig avsagt dom fremhevet betydningen av at byggherren selv følger kontraktens varslingsregler dersom byggherren ønsker å påberope seg disse overfor entreprenøren.
AMS og “skitten strøm”
Energiklagenemnda har kommet med et avklarende vedtak knyttet til AMS-målere og såkalt "skitten strøm" (spenningsvariasjoner).
Hevd som “reparasjon” av uklare rettighetsforhold
Det er ikke uvanlig grunneiere krever eksisterende nettanlegg over eiendommen fjernet under henvisning til manglende dokumentasjon på rettighetsforholdet til eksisterende nettanlegg. Situasjonen oppstår typisk i forbindelse med eierskifte til en eiendom hvor ny eier krever at eksisterende nettanlegg på eiendommen fjernes i mangel på dokumentasjon av rettighetsforholdene.
Førstehjelp ved effektkrangel
Effektproblemene rammer Nettnorge! Dette har den siste tiden ført til flere diskusjoner med både nye, men ikke minst eksisterende kunder, om hvilke rettigheter som foreligger til effektuttak.
Ny entreprisesak i Høyesterett
26. april omtalte vi dommen i den såkalte Jordal Amfi-saken, hvor særlig 15 %-grensen i NS-standardene var sentrale. Dette spørsmålet skal nå behandles av Høyesterett.
Avsavnsrenter
I tilfeller hvor nettselskaper (som ekspropriant) tiltrer en eiendom i henhold til avtale eller vedtak om forhåndstiltredelse før erstatningen for et inngrep et fastsatt ved skjønn, vil grunneier og eventuelle rettighetshavere (som ekspropriater) har krav på avsavnsrenter for deres avsavnstap.